General

Unik kulturrejse til Sudan & Egypten – 13 dage langs Nilen med firhjulstrækker, bus og båd.

De færreste er klar over, at der er flere pyramider i Sudan end noget andet sted, eller at Sudan for nyligt lagde gader til en af de mest fredelige revolutioner i verdenshistorien. Det tidligere så lukkede land er nu både nemt og sikkert at rejse til, og der er derfor rig mulighed for at opleve dets glemte skatte, uspolerede natur og utrolige gæstfrihed. Med ægyptolog og forfatter Lise Manniche og tidligere Mellemøstkorrespondent Rasmus Bøgeskov Larsen som rejseledere kommer vi både tæt på livet i oldtidens nubiske riger og i nutidens gryende demokrati. Rejsen slutter i Aswan i det sydlige Egypten.

10 nætter i Sudan og to nætter i Egypten. Rejsen kan efter ønske forlænges med flere dage i Egypten.

Fra oldtidens Nubien til revolutionen i 2019

I oldtiden skrev Sudan verdenshistorie med det nubiske kongedømme Kush og dets mange pyramider. I dag har Sudan på ny skrevet sig ind i verdenshistorien med et imponerende folkeligt oprør. Vi rejser tilbage i tiden for at studere oldtidens herskere, og vi møder nutidens unge ledere, der forsøger at bygge et helt nyt land op. Turen begynder i Sudans hovedstad Khartoum og herfra kører vi mod nord langs Nilen, indtil vi når til Aswan i Egypten, hvor grænsen førhen gik mellem de egyptiske og de nubiske riger.

De fleste associerer faraoer, templer og gravkamre med Egypten. Men oldtidens kongedømmer strakte sig længere mod syd langs Nilen og har efterladt sig en rig kulturarv, som få har haft chancen for at besøge. Det gælder ikke mindst Sudans 220 pyramider, der ligger i mennesketomme, spektakulære ørkenlandskaber.

Oldtidens Nubien var i mange århundreder en del af de egyptiske kongedømmer, men blev senere et selvstændigt rige – Kongedømmet Kush –, der havde dets egne traditioner og skriftsprog. Til tider bekrigede egypterne og nubierne hinanden, mens der i andre perioder var gode relationer og masser af handel med Nubiens eftertragtede guld, elfenben og ibenholdt.

Lige siden oldtiden har riger vokset sig store og er faldet fra hinanden i Sudan. Diktatoren Omar al-Bashir er den seneste enehersker, der er blevet væltet, og nu forsøger sudaneserne at opbygge et demokrati, der giver plads til landets store diversitet og rige kultur. Den sudanske regering er i fuld gang med at slutte fred og komme på god fod med omverdenen. Den nye åbenhed giver en gylden mulighed for at opleve landets oversete vidundere, mens de endnu er en hemmelighed for de fleste.

Hvor sikkert er det at rejse til Sudan?

Selv mens Sudan var et diktatur, var det ganske sikkert at rejse i store dele af landet. De fleste konflikter har fundet sted i landets yderområder mod syd og vest, mens der for det meste har været fredfyldt i hovedstaden Khartoum og langs Nilen mod nord, hvor de arkæologiske seværdigheder findes. For sudaneserne er gæstfrihed en meget vigtig dyd, og de åbner hjertens gerne deres hjem for fremmede.

I juli 2019 indgik protestbevægelsen og militæret en aftale om en treårig overgangsperiode, der skal føre frem til demokratiske valg. Den nye regering ledes af en økonom, der i gennem årtier har arbejdet for FN med at skabe økonomisk udvikling i Afrika. Af og til bliver der stadig afholdt demonstrationer, men de er altid fredelige, og folkets ret til at protestere bliver nu respekteret af myndighederne.

Regeringen har indgået våbenhvile med de væbnede oprørsgrupper og er i færd med at færdiggøre en permanent fredsaftale. Der opstår endnu enkelte voldelige sammenstød, men de finder sted mange hundrede kilometer fra de områder, vi skal rejse i. Sudan er Afrikas tredjestørste land og lige så stort, som hvis man lægger Tyskland, Frankrig, Spanien og Italien sammen. Det svarer altså til, at vi skal rejse i Nordtyskland, mens der måske finder lidt uroligheder sted i Andalusien.

Om rejselederne

Lise Manniche er ægyptolog, uddannet ved universiteter i København, Paris og Cambridge, og redaktør for Dansk Ægyptologisk Selskabs blad Papyrus. Derudover er hun foredragsholder, rejseleder og forfatter til 20 bøger og over 100 artikler, der handler om alt fra kunst og musik til kosmetik og sex i oldtidens Egypten. Lise har tidligere været leder på rejser til Sudan for Dansk Ægyptologisk Selskab.

Læs mere her: https://manniche.daes.dk/

 

Rasmus Bøgeskov Larsen - de nye og gamle faraoer - Younes rejserRasmus Bøgeskov Larsen var fra 2009-2019 Mellemøstkorrespondent for Politiken og fast bosiddende i Beirut og Kairo gennem ni år. Han været øjenvidne til de folkelige protestbevægelser i Tunesien, Egypten, Libyen, Sudan og Libanon, og har som en af få arabisktalende, danske journalister fulgt de meget forskellige udfald af det arabiske forår helt tæt. Rasmus er i dag foredragsholder, rejseleder og underviser.

Læs mere her: https://rasmusbogeskov.com/

Dagsprogram

Dag 1: Udrejse

Vi flyver til Khartoum via Kairo. Check-in på Hotel Regency.

Dag 2: Khartoum, Nationalmuseet og de to Nile

Vi tager på rundtur i Khartoum og starter på Nationalmuseet, der har en stor samling af genstande fra oldtidens Nubien. Vi skal også forbi byens etnografiske museum, der fortæller os en masse spændende historier om det moderne Sudan. Om eftermiddagen sejler vi ud, hvor den Den Blå og Den Hvide Nil løber sammen – hvad der også kaldes for ’historiens længste kys’.

Overnatning på Hotel Regency.

Dag 3: Khartoum og revolutionen

Hen over dagen møder vi aktivister, politikere og journalister. Vi skal høre om livet i Omar al-Bashirs diktatur, om hvordan protestbevægelsen formåede at vælte et voldeligt regime med fuldstændig fredelige midler, og hvordan det nu går med at bygge et mere demokratisk og retfærdigt system op. Vi besøger også pladsen foran militærhovedkvarteret, som var revolutionens centrum og hvis mure blev til lærreder for Sudans kunstnere.

Overnatning på Hotel Regency.

Dag 4: Templerne i Naga og Musawwarat

Vi kører fra Khartoum mod nord og ind i det der engang var centrummet for Kongedømmet Kush. Vi stopper i Naga, hvor vi finder et klassisk tempel dedikeret til Amon-Ra, et kompakt tempel til den nubiske løvegud Apademak og en romersk pavillon. Alle tre er meget velbevarede. Vi fortsætter til elefanttemplet i Musawwarat, som endnu er lidt af en gåde for arkæologer. Elefanter spiller tydeligvis en rolle her, og de mange ramper kunne tyde på, at dyrene rent faktisk har opholdt sig her.

Vi ankommer sent på eftermiddagen til pyramiderne i Meroe, som bliver farvet ildrøde af solnedgangen. Vi overnatter i en komfortabel teltlejr i ørkenen.

Dag 5: Pyramider og Bayoda ørkenen

Vi besøger Meroe pyramiderne om morgenen. De har deres helt egen stil med deres røde byggesten og omfortolkninger af de egyptiske motiver. Pyramiderne er ikke så store, men der er mange af dem, og de har en spektakulær beliggenhed omgivet af smukke sandklitter.

Vi skal også forbi Meroes royale by, der blev hovedstad i år 300 f.Kr. Den er en skygge af sig selv, men rummer dog et specielt rigt udsmykket anlæg, der fortolkes som en vandhelligdom. Nede i bunden af bassinet blev der fundet en legemsstor statue af en liggende vandgud, der nu kan ses på Ny Carlsberg Glyptotek.

Vi skyder herefter genvej gennem Bayuda-ørkenen, der er en stenørken med spredte wadier med akacietræer, hvor nomader holder til med deres husdyr. Vi ankommer til Nuri, hvor den nok mest kendte af de sorte faraoer, Taharka ligger begravet under hans pyramide. På hans tid voksede det nubiske rige til dets maksimum, da det strakte sig helt til Libyen og Palæstina.

Vi overnatter i Marawi Land Resort i Karima.

Dag 6: Napata og den hellige klippe

Oldtidens Napata var hovedstad i Nubien ca. 700-300 f.Kr, og området er i dag på UNESCO’s liste over verdensarv. Vi begynder i Kurru, hvor Piankhis familiens pyramider ligger med deres smukt udsmykkede gravkamre. Her findes der også en ’skov’ af forstenet træ med store træstammer, der er millioner af år gamle.

Centrum for Napata var klippen Jebel Barkal. Ved dens fod blev opført flere templer, som vi både skal inspicere helt tæt på og se i perspektiv oppe fra klippens top. Jebel Barkal kan ses på stor afstand i det flade ørkenlandskab og bliver stadig den dag i dag betragtet af de lokale som et helligt sted.

Vi overnatter igen i Marawi Land Resort i Karima.

Dag 7: Det kristne rige i Dongola

Vi besøger Middelalderens Dongola. Efter at kongedømmet i Meroe gik i forfald kom kristendommen til Sudan og et nyt rige opstod med hovedsæde i Dongola. Først var der bare et fort, men langsomt blev der bygget en by omkring det med kirker og klostre. Ruinerne af mange af disse kan stadig ses i dag.

På vejen besøger vi et landbrug langs Nilen, hvor bønderne endnu anvender mange af de samme metoder som på faraoernes tid. Sudan har et stort potentiale for at udvide dets landbrug, og den nye regering satser på at gøre Sudan til en storeksportør af fødevarer.

Vi kører gennem smukke dele af Den Nubiske Ørken og slår teltlejren op for natten. Vi er nu omkring 600 km nord for Khartoum.

Dag 8: Kerma

Vi skal nu helt tilbage til den ældste civilisation i Nubien. Vi er i tiden før de egyptiske faraoer begav sig langt sydpå, altså mellem år 2.500 og 1.500 f.kr. På den tid havde Nubien en helt unik og særegen kultur. Ved byen Kerma besøger vi nogle mystiske og meget store bygninger af $soltørrede lersten, som blev opdaget af europæiske opdagelsesrejsende allerede i 1820, men som vi stadig ved ganske lidt om. Nærved er også et lille, men spændende museum.

Vi ankommer til byen Tombus, hvor en enorm, ufærdig granitstatue stadig ligger uberørt i et stenbrud. Her skal vi overnatte i et nubisk gæstehus. Nutidens nubierne er blandt andet kendt for de smukt malede ydermure på deres hjem.

Dag 9: Nilens skærgård

Vi når nu til et punkt på Nilen, hvor den viser tænder. Mellem Khartoum og Aswan i Egypten er der i alt seks af de såkaldte ’katarakter’. Her skyder granitklipper op af floden og skaber stærke strømhvirvler, som kan gøre det livsfarligt at forsøge at manøvrere sig ned af floden i båd.  Vi er ved den tredje af katarakterne, hvor der ligger et osmannisk fort, hvorfra der en fantastisk udsigt over Nilens skærgård.

Vi fortsætter til templerne i Sesibi og Soleb, som blev bygget af den egyptiske farao Amenhotep III og hans berømte søn Akhnaten, der grundlagde sin egen kunstart. Vi overnatter igen i et nubisk gæstehus.

Dag 10: Sai-øen

Efter et besøg i templet ved Sadenga skal vi sejle ud til øen Sai, som har været beboet lige siden oldtiden og har spillet en afgørende rolle i kampene mellem de nubiske og egyptiske riger. Her er både store gravpladser fra oldtiden, kristne kirker og et fort, som blev bygget af osmannerne.

Vi ankommer til handelsbyen Wadi Halfa, som ligger lige syd for grænsen til Egypten og ved bredden af den store sø, Nasser Søen, der blev dannet ved opførelsen af dæmningen i Aswan. Vi overnatter på et hotel.

Dag 11: Abu Simbel og Nasser Søen

Vi kører over grænsen til Egypten, hvor vi skal sejle med en færge fra østsiden til vestsiden af Nasser Søen. Her ankommer vi til Abu Simbel, hvor Ramses II’s imponerende klippetempler ligger. De var blandt de største templer, som egypterne byggede og markerede udvidelsen af det Nye Rige mod syd. Næsten ligeså imponerende som selve byggeriet var det moderne arbejde med at flytte de to templer op på en bakke, så de ikke blev oversvømmet af Nasser-søen.

Vi ankommer til Aswan-dæmningen, hvor vi mødes med en miljøingeniør og taler om Egyptens kommende vandkrise og dets tab af kontrol med Nilens vand. Det skyldes, at der længere oppe af den Blå Nil i Etiopien er ved at blive konstrueret en endnu større dæmning, som har udløst en stor diplomatisk krise.

I Aswan skal vi bo et komfortabelt gæstehus i en lille, idyllisk landsby.

Dag 12: Elephantine og nubiernes moderne kamp

De nubiske indbyggere i den landsby, hvor vi overnatter, boede oprindeligt langs Nasser-søen, men blev tvangsforflyttet til Aswan, da præsident Gamal Abdel Nasser opførte den store dæmning. De egyptiske nubiere kæmper stadig den dag i dag for at få deres rettigheder og for at bevare deres særegne sprog, og det taler vi med et par af landsbyens beboere om.

Aswan udgjorde længe grænsen mellem de nubiske og de egyptiske riger. Vi sejler til øen Elephantine, hvorfra egypterne førte deres militære kampagner ind i Nubien. Elephantine var også et kultsted for den hellige triade bestående af guderne Khnum, Satis og Anuket.

Vi sejler videre gennem den første katarakt, hvor vi kommer helt tæt på flodens granittænder og de fascinerede vandhvirvler. Vi går i land i Aswan by og går en tur gennem byens marked.

Natten tilbringer vi igen i landsbyens gæstehus.

Dag 13: Hjemrejse

Om morgenen flyver vi fra Aswan til Kairo og herfra videre til København.

NB. Rejsen kan nemt kombineres med et forlænget ophold i Egypten, hvad enten den rejsende ønsker på egen hånd at besøge eksempelvis Luxor, Kairo, Det Røde Hav eller Sinai.

 

Pris og tillæg

Rejseperiode: 15-27. november 2020

Pris: 24.995 kr. (pr. person i dobbeltværelse)

Ønskes enkeltværelse vil der være et tillæg på kr. 4.000 kr.

Prisen inkluderer:

 • Fly København-Khartoum og Aswan-København
 • Mad og drikkevarer på flyet tur/retur fra København.
 • 23 kg indchecket bagage og 8 kg håndbagage.
 • Visum til Sudan og Egypten
 • 10 overnatninger i Sudan
 • 2 overnatninger i Egypten
 • Fuld forplejning under hele rejsen
 • Transport med firhjulstrækker i Sudan
 • Transport med minibus i Egypten
 • Færge til Abu Simbel
 • Sejltur på Nilen i Khartoum
 • Sejltur til og fra Sai-øen
 • Sejltur i felukka i Aswan
 • Alle udflugter ifølge programbeskrivelsen

Der er plads til max 25 rejsedeltagere på rejsen. For at booke rejsen skal du blot sende os en mail på younesrejser@younesrejser.dk med programnavn, afrejsedato, alle rejsedeltageres navne, som de står i passene, adresse og telefonnummer samt hvilke tillæg I ønsker.

Du er selvfølgelig også meget velkommen til at ringe til os, hvis du har brug for at tage en snak om rejsen og mulighederne.

Forlængelse

Efter grupperejsens afslutning i Aswan kan de enkelte rejsende efter ønske forlænge opholdet i Egypten. Younes Rejser kan arrangere ophold i Aswan, Luxor, Kairo, Alexandria, langs Røde Havet, på Sinai eller andre steder i Egypten. Kontakt os for mere information.

Betaling og rejsebevis

Senest syv dage efter din bestilling betales depositum som bekræfter at du har accepteret vores generelle betingelser samt bestemmelser på rejsebeviset. Restbeløbet skal betales senest 4 uger før afrejse. Bestiller du senere end 4 uger før afrejse, skal hele beløbet betales med det samme. Når rejsen er bestilt sender vi dig et rejsebevis. Senest 10 dage før afrejsen modtager du de sidste vigtige rejsepapirer.

Afbestillings- og rejseforsikring

Forsikringen skal bestilles samtidig med rejsen – eller senest inden betaling af depositum. Husk at oplyse alder ved bestilling, da der gælder andre priser og betingelser for personer over 70 år. Vi samarbejder med Europæiske Rejseforsikring.

Aflysning af rejsen

Younes Rejser forbeholder sig ret til at aflyse rejsen af følgende årsager:

Katastrofe, krigshandlinger, uroligheder, strejke o. lign.

Såfremt Younes Rejser ikke har modtaget tilstrækkeligt antal tilmeldinger, svarende til 10 personer pr. rejse. I dette tilfælde forpligter Younes Rejser sig til at informere rejsedeltagerne senest 14 dage før afrejse.

Aflyses en rejse i henhold til punkt 1 og 2, udbetales det indbetalte beløb uden fradrag og derudover tilkommer der ikke kunden nogen erstatning.

Vi påtager os ikke ansvar for eventuelle forsinkelser grundet vejrlig, politiske indgreb, trafikale forhold el.lign. og der kan ikke kræves erstatning.

Kort