General

Eksklusiv kulturrejse til Egypten med korrespondent og egyptolog

14 dages rundrejse med fly, bus og båd

Afrejse: 20.11.22, 5.3.23 samt 11.11.23

Kom med til både oldtidens og revolutionens Egypten, når vi med Politikens tidligere Mellemøstkorrespondent Rasmus Bøgeskov og egyptolog Fatma Younes som rejseledere følger den røde tråd fra kongedømmernes faraoer til nationalstatens diktatorer. Vi møder bl.a. en karikaturtegner, en direktør og en politiker for at forstå, hvad der blev af revolutionen. Udover verdenskendte kulturskatte skal vi besøge et landbrug, en skraldeby, en klippekirke og et kamelmarked, og vi skal bo i en nubisk landsby. Undervejs ser vi smukt kunsthåndværk, overværer sufi-dans og går tur i en skulpturpark.

Livet i Egypten – før og nu

Egypten, en af verdens ældste civilisationer, har oplevet storhed og forfald. Det har efterladt sig en åben historiebog i form af utallige templer, ruiner, klostre, moskeer og paladser, som fortæller stærke beretninger om, hvad der får mennesker til at overgå sig selv i både skønhed og destruktion. Denne fortid ligger omgivet af en nutid, som genfortæller de gamle historier med nye aktører i et moderne Egypten i identitetskrise. Oprøret i 2011 var begyndelsen på et nyt kapitel, som skulle gøre endeligt op med eneherskernes 4500 år lange vælde, og dette kapitel er langt fra skrevet færdig endnu.

Med en egyptolog og en korrespondent som rejseledere vil vi i løbet af to uger forsøge at finde den røde tråd fra oldtidens faraoer over de islamiske kaliffer til nationalstatens diktatorer. Hvad har alle disse enevældige ledere til fælles, og hvor meget har livet egentlig ændret sig for den jævne egypter? Vi rejser tilbage til fortiden, når vi besøger pyramider, templer og religiøse huse, og vi træder lige ind i nutiden, når vi møder en politiker, en direktør og en karikaturtegner. Rejsen er en unik mulighed for både at opleve verdenskendte rejsemål, besøge oversete perler og have eksklusive samtaler med egyptiske tænkere.

Forhåbentlig skal vi besøge en arkæologisk udgravning for at høre og se, hvordan arkæologerne fortsat er i stand til at gøre utrolige fund langs Nilens bredder. Et sådan besøg kan dog ikke planlægges med sikkerhed lang tid i forvejen, og vi kan derfor ikke udstikke nogen garanti.

Hvor sikkert er det at rejse til Egypten?

Ifølge Gallups seneste liste over de mest sikre lande i verden ligger Egypten på en delt femteplads. Danmark er nr. 11 på listen. Selv om den slags undersøgelser skal tages med et gran salt, så er det et reelt udtryk for, at Egypten er et land, hvor man skal være meget lidt bekymret for at blive udsat for eksempelvis overfald og røverier. Den klart største risikofaktor er trafikken (som ikke medregnes i Gallups undersøgelse).

Udenrigsministeriet er i dets rejsevejledning nødsaget til at helgardere sig ved fortsat at omtale en risiko for terror, men der er ingen reelle tegn på, at militante grupper skulle have evnerne eller viljen til at udføre angreb mod turister. Den måske bedste indikation på, hvor sikkert Egypten er, at antallet af israelske turister på det sydlige Sinai aldrig har været højere.

Rejseledere

Rasmus Bøgeskov Larsen er fast bosiddende i Kairo og tidligere Mellemøstkorrespondent for Politiken. Han befandt sig på Tahrir-pladsen under revolutionen i 2011 og var øjenvidne til de dramatiske begivenheder, der fulgte i årene efter. Som en af få arabisk-talende danske journalister har Rasmus dækket meget andet end breaking news og har fra skrevet om så forskellige emner som startups, fodbold og gravrøverier. Se mere: www.rasmusbogeskov.com

 

fatma- egyptisk guide

Fatma Younes er uddannet arkæolog fra Cairo University og
efterfølgende certificeret guide. Med en opvækst i familiehuset i Aswan, med udsigt til Philae Templet midt i Nilen, har hun siden barnsben haft interesse for arkæologi og egyptisk historie. Med særlig interesse indenfor Det Nye Rige, kan Fatma med indlevelse fortælle historierne om templer og monumenter, som var man tilbage i faraoerne regeringstid og de gamle guders storhedstid.

 

Booking

Der er plads til max 25 rejsedeltagere på rejsen. For at booke rejsen skal du blot sende os en mail på younesrejser@younesrejser.dk med programnavn, afrejsedato, alle rejsedeltageres navne, som de står i passene, adresse og telefonnummer samt de eventuelle specielle ønsker I måtte have. Alle generelle regler for vores rejser finder her.

Undervejs på rejsen er det muligt at vælge dele af programmet fra, hvis man hellere vil slappe af eller har andre interesser. Efter ønske kan vi arrangere besøg for enkelte deltagere til andre seværdigheder. 

Du er meget velkommen til at ringe til os på 36 99 05 27, hvis du har brug for at tage en snak om rejsen og mulighederne.

Vi bruger Egypt Air som flyselskab til denne rejse. De flyver direkte til Cairo fra København. Ønsker I at starte rejsen fra en anden lufthavn, kan det i de fleste tilfælde også lade sig gøre. Kontakt os meget gerne for mulighederne.

Dagsprogram

14 dage – 5 nætter i Kairo, 1 nat i Alexandria, 3 nætter i Aswan, 1 nat i Abu Simbel og 3 nætter i Luxor.

Download detaljeret dagsprogram i pdf her: De nye og de gamle faraoer - Dagsprogram 2022

Dag 1 – Ankomst

Ankomst til Kairo, hvor vi skal bo på Hotel Flamenco i kvarteret Zamalek i det centrale Kairo.

Dag 2 – Revolutionens Kairo

Vi tager først på rundtur i det centrale Kairo, hvor Rasmus fortæller om revolutionens dage. Herefter kører vi til Det Dansk-Egyptiske Dialoginitiativ (DEDI), der arbejder med at skabe kulturel og samfundsmæssig udveksling mellem Danmark og Egypten. Her møder vi en filmmager og tidligere politiker, der stillede op til valg efter revolutionen, og en dygtig karikaturtegner fra et af Egyptens største dagblade. Vi taler med dem om, hvad der skete efter oprøret, og hvordan det endte i et militærdiktatur. Endelig møder vi også instituttets leder og hører om arbejdet med at skabe dialog.

Dag 3 – Den levende revolution

Selv om Egypten har fået en ny farao, lever revolutionen stadig videre. Vi besøger to steder for at få et konkret indtryk af, hvad det vil sige. Først tager vi til en fabrik i udkanten af Kairo, hvor en af de revolutionære unge i dag udlever sine visioner om retfærdighed og demokrati som direktør. Derefter kører vi til et idealistisk minisamfund, der ligger på hvad der førhen var øde ørkenjord, og som viser vejen frem, når det kommer til bæredygtig udvikling. I kontrast til dette besøger vi til sidst præsident Sisis nye hovedstad, der er som et minisamfund for landets magtelite.

Dag 4 – Religionernes Kairo

Vi tager til det nyopførte Museum for Egyptens Civilisation, som samler genstande fra fra den faraoniske, den græsk-romerske, den koptiske og den islamiske tid. Det er også her, at de royale mumier har fået hvile. Derefter tager vi til ‘skralde-folkets’-kvarter, hvor de hovedsageligt kristne indbyggerne lever af at indsamle og genbruge affald fra hele Kairo. Vi besøger en familie og tager i den lokale kirke, som er hugget ind i en klippe. Endelig tager vi til det islamiske Kairo og ser moskeen, som er tilknyttet den islamiske verdens vigtigste teologiske universitet, al-Azhar. Om aftenen kan man enten opleve sufi-dans eller traditionel Zar-musik.

Dag 5 – Pyramidernes udvikling

Vi bruger dagen på at følge pyramidernes udvikling i den første egyptiske stortid, Det Gamle Rige. Vi starter dagen i Sakkara, hvor vi skal se den ældste pyramide – Trinpyramiden – og blive introduceret til den store ingeniør, der udviklede byggeteknikken. I Giza skal vi se, hvordan det endelig lykkedes oldtidens bygmestre at forfine pyramidens form til ære for Kheops og se nærmere på et andet berømt monument fra den tid, nemlig Sfinksen. På vejen til Giza stopper vi også ved et kunstcenter, hvor vi skal se moderne arkitektur og kunst inspireret af traditionelle metoder.

Dag 6 – Alexandria 

Vi kører vi mod nord til Middelhavskysten for at tilbringe dagen i Alexandria, som bærer navn efter sin grundlægger, den makedonske krigsherre Alexander Den Store. Vi tager til ruinerne af et græsk tempel med en enorm romersk sejrssøjle og besøger katakomberne, som er byens underjordiske nekropol. Herefter får vi en rundtur på Alexandrias moderne bibliotek, som forsøger at holde kulturarven fra oldtiden i live. Endelig tager vi til citadellet og hører historien om Alexandrias legendariske fyrtårn. Vi overnatter på hotel Le Metropole.

Dag 7 – Det nye museum 

Vi kører tilbage til Kairo for at besøge det nye museum for den egyptiske oldtid. Dette enorme byggeri er blandt verdens største museer og vil fremvise 100.000 genstande, som tidligere har været udstillet på det gamle museum på Tahrir-pladsen eller ligget hengemt på lagre. Blandt meget andet skal vi på museet se Tut Ank Amons gravskat og Narmer paletten, som er det faraoniske Egyptens ’dåbsattest’. Fra museet kører vi til lufthaven for at flyve til Aswan.

Dag 8 – Nubierne

I Aswan skal vi bo på et gæstehus i en landsby, hvor der hovedsageligt bor nubiere. De blev forflyttet hertil, da Aswan-dæmningen blev bygget og nubiernes landsbyer oversvømmet. Vi går en tur i byen og hører om et gravrøveri, der fandt sted efter revolutionen, samt besøger embedsmandsgravene i klipperne i byens udkant. Herefter sejler vi med en båd til øen Elefantine, hvor vi skal møde en ældre nubisk mand, som i sit hjem har lavet et lille museum for nubisk historie, kultur og traditioner. Fra Elefantine sejler vi videre ned af de smukke men farefulde ‘katarakter’, hvor granitklipper skyder op af vandet og floden hvirvler og bruser.

Dag 9 – Abu Simbel og højdæmningen

Vi kører 280 km sydpå for at se Ramses II’s imponerende klippetempler ved Abu Simbel.  Det var de største templer, som de egyptiske faraoner i Nye Rige anlagde som led i deres propaganda for at vise deres kontrol over det guldrige Nubien. Også nutidens egyptiske herskere elsker storstilede projekter. Vi passerer forbi Hosni Mubaraks fejlslåede prestigeprojekt, som skulle have forvandlet ørkenen til et frodigt paradis, og vi stopper ved Gamal Abdel Nassers enorme højdæmning. Det er muligt at tage på en sejltur på Nasser-søen og at se det spektakulære lys og lyd show i templet om aftenen. Vi overnatter i et lille gæstehus i Abu Simbel.

Dag 10 – Philae og skulpturparken

Vi kører tilbage mod Aswan for at besøge Philae-templet, som knejser på øen Agilkia. Templet blev flyttet hertil under konstruktionen af højdæmningen, da det ellers ville være forsvundet under vandmasserne. Tilbage på fastlandet tager vi op på en bakketop for at besøge en skulpturpark, hvor kunstnere fra hele verden udstiller stenskulpturer i den fri natur. Herefter skal vi besøge det Nubiske Museum, der blev opført for at bevare de nubiske oldtidsfund og minde os om, hvad der fandtes før dæmningsbyggeriet. Endelig tager vi til Aswan by og går en tur i byens marked.

Dag 11 – Kamelmarked og krokodillemumier 

Vi forlader Aswan og kører mod Luxor. Første stop på vejen er ved dyremarkedet i Daraw, hvor vi møder en kamelhandler i hans stald for at høre om, hvordan egypterne bruger dyrene, og hvad der udmærker en god kamel. Vi fortsætter herfra til Kom Ombo-templet, som er viet til både falkeguden Haroeris og krokodilleguden Sobek.  Ved templet er der også et lille museum med en samling af krokodillemumier. Endelig skal vi besøge Egyptens mest velbevarede tempel, som i århundreder lå gemt under sandet ved byen Edfu.

Dag 12 – Konger, dronninger og arbejdere

Luxor var Egyptens religiøse hovestad i Det Nye Rige og er blevet beskrevet som verdens største udendørs museum. Vi begynder på vestbredden i Kongernes Dal, der blev anvendt som gravplads for faraonerne i mere end 400 år. Kongegravene er hugget ind i klipperne og har de smukkeste og mest farverige relieffer. Herefter skal vi besøge den navnkundige dronning Hatshepsuts dødetempel og ruinerne af arbejderlandsbyen Deir el-Medina, der gemmer en uudtømmelig kilde til forståelsen af dagligdagen for middelklassen i oldtidens Egypten. Vi kommer også forbi Dronningernes Dal og Memnon-kolosserne.

Dag 13 – Karnak og Luxor templet

Vi tager vi til det enorme Karnak-tempel, som blev grundlagt i Mellemste Rige, men udvidet af næsten alle faraoer fra Det Nye Rige til romerne, hvilket gør det til det største, mest komplekse og mest forskelligartede i hele Egypten. Herefter er der mulighed for at gå på markedet i Luxor by, inden vi ved solnedgang besøger Luxor Templet, der både har fungeret som faraonisk tempel, som kapel for romersk kejserkult, og senere som koptisk kirke og muslimsk moske. Vi går også ned af den nyligt genetablerede allé af sfinkser, der forbinder Karnak og Luxor templet.

Dag 14 – Hjemrejse

Vi flyver via Kairo tilbage til København.

Bemærkninger:

Forhåbentlig falder november-rejsen fint sammen med åbningen af det nye museum. Men der er endnu ikke offentliggjort en officiel dato. Bliver indvielsen udskudt tager vi på det gamle museum på Tahrir-pladsen i stedet, men det er selvfølgelig også muligt at ændre ens booking til en rejse i 2023.

Der vil formentlig forekomme små ændringer i programmet inden afrejse. Templer og pyramider rokker sig ikke ud af stedet, men det gør de mennesker vi skal møde undervejs. Rejser, arbejde og personlige forhold kan gøre, at nogle af vores møder bliver aflyst. De vil i så fald blive erstattet af andre møder. 

Vi håber, at vi skal besøge en arkæologisk udgravning for at høre og se, hvordan arkæologerne fortsat er i stand til at gøre utrolige fund langs Nilens bredder. Et sådan besøg kan dog ikke planlægges med sikkerhed lang tid i forvejen, og vi kan derfor ikke udstikke nogen garanti.

Undervejs på rejsen er det muligt at vælge dele af programmet fra, hvis man hellere vil slappe af eller har andre interesser. Efter ønske kan vi arrangere besøg for enkelte deltagere til andre seværdigheder. 

Pris og tillæg

Rejseperiode

20. november – 3. december 2022

5.-18. marts 2023

11.-24. november 2023

 

Pris

Pr. person i dobbeltværelse: kr. 19.900,-

Pr. barn under 12 år i forældres værelse kr. 12.750,-

Ønskes enkeltværelse vil der være et tillæg på kr. 4.290,-

 

Prisen inkluderer

 • Direkte fly fra København - Kairo t/r.
 • Mad og drikkevarer på flyet tur/retur fra København.
 • 23 kg indchecket bagage og 8 kg håndbagage.
 • Velkomst og udlevering af visum fra vores repræsentant i Cairo lufthavn
 • 5 nætter i Kairo på hotel med morgenmad.
 • Transfer til Alexandria.
 • 1 nat i Alexandria på hotel med morgenmad.
 • Transfer til Kairo
 • Fly fra Kairo til Aswan.
 • Transfer til hotellet i Aswan.
 • 3 nætter i Aswan på hotel med morgenmad.
 • Transfer til og fra Abu Simbel.
 • 1 nat i Abu Simbel på hotel med morgenmad
 • Transfer til Luxor
 • 3 nætter i Luxor på hotel med morgenmad.
 • Transfer til lufthavnen.
 • Indenrigsfly fra Luxor til Kairo.
 • Alle udflugter ifølge programbeskrivelsen

Der er plads til max 25 rejsedeltagere på rejsen. For at booke rejsen skal du blot sende os en mail på younesrejser@younesrejser.dk med programnavn, afrejsedato, alle rejsedeltageres navne, som de står i passene, adresse og telefonnummer samt hvilke tillæg I ønsker.

Du er selvfølgelig også meget velkommen til at ringe til os, hvis du har brug for at tage en snak om rejsen og mulighederne.

 

Betaling og rejsebevis

Senest syv dage efter din bestilling betales depositum som bekræfter at du har accepteret vores generelle betingelser samt bestemmelser på rejsebeviset. Restbeløbet skal betales senest 4 uger før afrejse. Bestiller du senere end 4 uger før afrejse, skal hele beløbet betales med det samme. Når rejsen er bestilt sender vi dig et rejsebevis. Senest 10 dage før afrejsen modtager du de sidste vigtige rejsepapirer.

 

Afbestillings- og rejseforsikring

Forsikringen skal bestilles samtidig med rejsen – eller senest inden betaling af depositum. Husk at oplyse alder ved bestilling, da der gælder andre priser og betingelser for personer over 70 år. Vi samarbejder med Europæiske Rejseforsikring.

 

Aflysning af rejsen
Younes Rejser forbeholder sig ret til at aflyse rejsen af følgende årsager:

Katastrofe, krigshandlinger, uroligheder, strejke o. lign.

Såfremt Younes Rejser ikke har modtaget tilstrækkeligt antal tilmeldinger, svarende til 10 personer pr. rejse. I dette tilfælde forpligter Younes Rejser sig til at informere rejsedeltagerne senest 14 dage før afrejse.

Aflyses en rejse i henhold til punkt 1 og 2, udbetales det indbetalte beløb uden fradrag og derudover tilkommer der ikke kunden nogen erstatning.

Vi påtager os ikke ansvar for eventuelle forsinkelser grundet vejrlig, politiske indgreb, trafikale forhold el.lign. og der kan ikke kræves erstatning.

Kort