Luxor
Seværdigheder i Luxor
Luxor blev i oldtiden kaldt Theben (“Byen med de hundrede porte”) og var i tusind år verdens centrum. Luxor har været skueplads for alverdens krige og udsat for skiftende herredømmer, og her findes endnu masser af gravsteder, de dødes boliger og kæmpe store tempelanlæg. Her kan du sagtens fornemme ånden fra de store faraoers tid samt de gamle egypteres gudedyrkelse og glæde for livet.
Nu kaldes Luxor verdens største udendørs museum, for der er masser at se og der kommer helt tiden nyt til. Herunder finder du nogle af de største seværdigheder.
Vi planlægger udflugter så de passer med din rejse og flyselskabet, typisk Egypt Air. Vi anbefaler også gerne hvilke udflugter der giver mening for netop din rejse. Priser for udflugterne finder du her.
Kongernes Dal
Selve området dækker et areal på ca. 4 x 500 meter, og indeholder indtil videre 62 nummererede grave. I øjeblikket er det dog kun få, der er åbne for offentligheden. Det skyldes, at ikke alle gravene var i lige god stand, da man fandt dem, og at nogle er blevet lukket på grund af for mange besøgende, simpelthen for at skåne gravene.
Det er ikke sikkert, at alle gravene i Kongernes Dal er fundet. Det menes faktisk, at der endnu er syv grave, der ikke er lokaliseret, da der på listen over faraoer stadig er syv faraoer, der ikke har en grav.
Mange af udgravningerne er foretaget af englænderen Howard Carter. Han foretog udgravninger på området i seks år, og han fandt bl.a. Tut Ankh Amons grav 4. november 1922.
Faraoerne i Det Nye Rige valgte at blive begravet på Nilens vestlige bred. Det er der mange grunde til. Solen går ned i vest, og derfor skulle faraonerne begraves på den vestlige bred, da deres liv fortsatte i underverdenen, ligesom solskiven gjorde, når dagen var slut. En anden grund var, at man var bange for gravrøvere, og lige præcis i Kongernes Dal ville der være meget gode muligheder for at beskytte gravene, da der kun er en indgang til dalen.
Hatshepsut templet
Hatshepsut Templet – eller Deir el Bahari – var dronning Hatshepsuts dødetempel. En sfinks allé med blomstrende træer langs begge sider førte fra Nilen og op til templet, og det er et af de mest dramatisk placerede templer i verden.
Over hele templet stod statuer og sfinkser af dronningen, og der var store ramper, der førte fra terrasse til terrasse. Disse er nu blevet rekonstrueret af tusindvis af smadrede stendele, fundet af meget dygtige og omhyggelige arkæologer.
Memnon kolosserne i Luxor
Der er digtet mange forskellige historier om Memnon kolosserne, men den rigtige er, at de to statuer forestiller den samme person – nemlig Amonhotep III (1300 f.kr.). De er 18 meter høje og markerer indgangen til Amonhotep III’s imponerende dødetempel. Dette dødetempel menes at være det mest imponerende bygningsværk i dødebyen her på Vestbredden. Templet var bygget af hvide sandsten, gulvene var dækket at sølv og dørene var dækket af elektrum (blanding af 20 % sølv og 80 % guld).
Desværre har Nilens oversvømmelser vasket hele paladset væk, så der nu kun er disse to store kolosser og en enkelt stenblok tilbage.
Karnak Templet, midt i Luxor by
Karnak Templet er et meget imponerende område, som dækker mere end 200 hektarer (1,5 km x 0,8 km.). Det er ikke bare det største tempel i Egypten men også det største tempel i hele verden. Det indeholder i alt 12 templer bygget af forskellige faraoer.
Byggeriet er påbegyndt i tiden for Det Mellemste Rige (1991-1783 f.kr.), og på friluftsmuseet er der et lille tempel fra Det Mellemste Rige. Karnak Templet er dedikeret til solguden Amon-Ra, hans kone Mut og deres søn, måneguden Khonsu.
Templet begynder med en sfinks allé, hvor der er statuer med løvekroppe og vædderhoveder, som symboliserer løvens styrke og guden Amon Ra’s intelligens. Selve sfinks alléen er bygget af Ramses II. (1290-1223 f. kr.). En del mener dog, at nogle stammer tilbage fra Amonhoteps tid (1403-1365 f. kr.). Det siges, at vædderen er Amon Ra’s hellige dyr, og sådan som de ligger der, venter de på ordre fra solguden.
Luxor Templet, midt i Luxor by
Luxor Templet blev bygget af Amonhotephis III i 1403-1365 f. kr. Ramses II byggede til og færdiggjorde templet i 1290-1224 f. kr. Templet var centrum for den vigtigste af alle religiøse festivaler: Opet.
Denne festival fejrede frugtbarheden, og gudinderne blev båret i procession for at møde guderne ad den to kilometer lange processions allé (dromos). Den var oprindeligt flankeret af sfinkser på begge sider og forbandt Luxor Templet med Karnak Templet.
Dronningernes dal i Luxor
Dronningernes Dal ligger på vestbredden af Luxor. Her findes mellem 75 og 80 grave fra det 18., 19. og 20. dynasti tilhørende dronninger, prinser og medlemmer af de øvrige royale familier.
For ikke altid at slide på de samme grave bliver de åbnet på skift, så det er ikke til at vide, hvilke grave du kan besøge eller hvornår.
Der er dog så mange smukke grave, at der ikke er nogen grund til at fortvivle, hvis de mest kendte tilfældigvis er lukkede.
En meget smuk grav er Nefertaris, og den efterlader ingen tvivl om, at hun var Ramses II’s yndlingskone.
Luftballon over Luxor og Kongernes dal
Er du betaget af en skøn udsigt og måske også en lille smule modig, kan vi varmt anbefale de morgenfriske en luftballon flyvning over Luxors vestbred af Nilen.
Udflugten starter med afhentning på hotellet/skibet tidlig morgen, inden solopgang. Herfra går turen til Nilen, hvor en motorbåd venter på at sejle til vestbredden af Nilen, en af luftballonselskabets ansatte venter på jer og følger jer til ballonen. Ballonen flyver afsted samtidig med solens første stråler rammer dalen og det er en helt utrolig smuk og enestående oplevelse.
Turen varer i alt 2-2,5 timer.Er Kongernes Dal også med i programmet, fortsætter man typisk dertil efter flyvningen. Det er en god idé at bestille en morgenmadsboks fra hotellet/skibet og medbringe den på udflugten.
Vi bruger selvfølgelig kun certificerede og forsikrede ballonselskaber og kaptajner. Vi lægger stor vægt på din sikkerhed og blæser det for meget til flyvning aflyser vi turen og du får dine penge igen.
For at se priserne for forskellige udflugter i Luxor tryk her.