Ring til os 36 99 05 27 / 20 66 03 08
  • Udflugter i Aswan

Oplevelser i Aswan

Der er masser oplevelser i Aswan, der ligger ca. 300 km fra den Sudanske grænse og var tidligere et knudepunkt for handel. Aswan ligger ved den 1. katarakt. Selve ordet katarakt betyder strømfald, og der var tale om strømforhold og farvand, bådene ikke kunne manøvrere igennem. Derfor gjorde købmændene stop her og handlede varer fra Afrika, Europa og Asien. Varerne bestod hovedsageligt af krydderier og elfenben fra Afrika og silke og stoffer fra Asien.

Da den høje dæmning blev bygget, blev grænselandet mellem Aswan og Sudan oversvømmet, og man anlagde Nasser søen. Dette land var Nubien, og nubierne, som boede der, blev flyttet til bosteder både nord og syd for Nasser søen. I Aswan kan man derfor se mange af de karakteristisk udseende nubiere.

Læs mere om alle de store oplevelser i Aswan.

Besøg Aswan

De fleste besøger Aswan som en del af et nilkrydstogt og desværre har de fleste ikke så lang tid eller vælger dage i Luxor frem for Aswan, hvilket faktisk er lidt synd. Der er oplevelser i Aswan til flere ugers ferie.  Aswan har så meget at byde på med de store monumenter, den hyggelige bazargade og en mere afslappet stemning end i Luxor. Aswan har sin helt egen charme og vi kan varmt anbefale nogle dage på et af de dejlige hoteller vi samarbejder med. Oplev f.eks. afternoon tea på Old Cataract, hvor Agatha Christies “Døden på Nilen” starter eller i tårnet på Elephantine øen med den smukkeste panorama udsigt over Aswan. Vi arrangere gerne et længere ophold i denne dejlig by og rådgiver om valg af hotel og hvor I kan spise og de gode oplevelser i Aswan.

Seværdigheder og oplevelser i Aswan

Der er masser af oplevelser i Aswan. Man kan selvfølgelig tage ud på egen hånd, men vi anbefaler at købe vores udflugtspakke, hvor de største seværdigheder indgår. På turene vil der være en professionel egyptolog uddannet engelsk talende guide der forklare om seværdighederne og det er muligt at stille spørgsmål. guiderne sørger selvfølgelig også for de praktiske elementer som transport og billetter. På nogle af vores nilkrydstogter er der dansk talende rejseleder. De må desværre ikke guide ved seværdighederne, men giver en grundig forklaring i bussen eller på båden inden afgang. Og der er så en engelsk talende guide med inde ved seværdighedrene der også forklare. I Aswan er den ufuldendte obelisk, Aswan dæmningerne og Philae templet en del af vores udflugtspakke.

Den ufuldendte obelisk

Granitbruddet med obelisken, der revnede før den blev færdig, er ét af flere granitbrud i området. Al granit i hele Egypten kommer fra dette område og den 43 m høje og 4 m brede obelisk mener flere er bestilt af den kvindelige farao Hatsjepsut for ca 3400 år siden. Den gør det muligt for os, at se en del af den utrolige arbejdsprocess.

Aswan dæmningerne

Den kendte store nye dæmning (The High Dam), der blev bygget i 1960´erne i præsident Nassers tid, kontrollerer gennemstrømningen af vand og de tolv turbiner producerer strøm. Fra en udsigtsplatform på den 111 m høje dæmning kan vi se ud over Nassersøen, der strækker sig hele 500 km mod syd. Undervejs til den nye dæmning kører vi over den gamle (The Old Dam), der er bygget omkring år 1900. I tresserne, da den store dæmning blev bygget, blev det muligt at kontrollere Nilens vand året rundt, og dermed kunne man øge dyrkningsarealet i hele landet markant. Mange områder i landet der tidligere ikke havde haft strøm, tog samtidig et trin ind i en ny verden.

Philae templet

Philae Templet ligger på en ø mellem de to dæmninger syd for Aswan by og er det seneste af de næsten 25 templer, der blev reddet/flyttet, da vandstanden steg. Det er bygget i den græsk-romerske tid i datidens karakteristiske stil og ærer kærlighedsgudinden Isis. Templet blev i 1970´erne delt i mange tusind stykker og flyttet til den smukke ø Angelika syd. Fra øens café kan vi kigge over på stedet, hvor templet tidligere lå.
UNESCO var meget aktiv i forbindelse med flytningen af templerne.

Abu Simbel

UNESCOs arbejde for at redde Egyptens og hele verdens kulturarv blev først og fremmest kendt gennem arbejdet ved Abu Simbel templerne 280 km syd for Aswan, da vandet steg og steg og lagde et utroligt tidspres på ingeniører og arbejdere ved Ramses 2. unikke templer ved Nilens bred. Det lykkedes at redde de to smukke templer, hvis udsmykninger har en helt speciel stil. Ét er bygget til ære for Ramses 2. selv, og også solguden Amun, med storslåede relieffer, der viser slaget i Kadesh og i øvrigt placerer faraoen mellem hele tre guder i templets centrale del. Og ét er bygget til ære for hans smukke kone Nefertari og gudinden Harthor. Templerne er cirka 3200 år gamle.

Man kan selv om, hvornår på dagen man vil afsted til templerne, men køreturen skal begyndes mellem solopgang og solnedgang. Køreturen i sig selv er smuk tur og vi anbefaler at starte så tidligt som muligt. Da turen fra Aswan til Abu Simbel tager 3 timer er der god tid til at nyde turen gennem ørkenen og evt. morgenmadspakken undervejs. Den skønne gåtur fra bussen ned til templerne giver et fantastisk scenisk blik udover Nassersøen og det majestætiske gamle vulkanske landskab.

Vel nede ved templerne med de kæmpemæssige statuer af Ramses 2. er det bare at nyde storheden i det ydre og de delikate relieffer i templernes indre og samtidig beundre det utrolige ingeniørarbejde det har været at flytte templerne de 65 m op i højden og nogle hundrede meter længere ind på bredden.

Efter et par timers ophold går det retur til Aswan, bl.a. andet gennem et område, Toshka, hvor der gennem flere årtier er arbejdet med opdyrkning af ørkenen. For mange af vores gæster er Abu Simbel en af de helt store oplevelser i Aswan.

En natur – tur

I motorbåd gennem naturreservatet i den 1. katarakt med det rige fugleliv og

  • besøg på den botaniske ø – Kitchner Island
  • besøg i et nubisk hus

På nogle af rejserne er der tid og mulighed for at tilkøbe denne tur, der er en dejlig afveksling til det historiske program og en virkelig lækkerbisken for de fugleinteresserede.

Turen tager ca 2 ½ time

Citytour i Aswan

Første del af turen er et besøg i den store koptisk-kristne katedral og i en moske.  Dernæst bliver I sat af i den lokale del af basaren og går med guiden gennem basarens herligheder af krydderier, statuer, parfume, tæpper, guld, små juicebarer og meget andet. Stop undervejs bliver tilpasset gæsternes ønsker og vi afslutter turen med et cafébesøg. Dette er en af de hyggelige oplevelser i Aswan og giver indblik i det moderne liv i byen.

Turen kan tilkøbes efter tid og ønske.

Felucca sejlads

– i den specielle gamle type egyptisk sejlbåd

En følelse af ro og stilhed er der på en sejlbåd. Her er der en mulighed for ikke kun på floden at se denne specielle båd, der stadig ser ud som i oldtiden, men også at prøve en tur. Nilen er ved Aswan meget velegnet til felucca sejlads – og det er en smuk oplevelse, hvor i kan komme tæt på flodens bred. En tur vi bestemt kan anbefale at tilkøbe, når turen tillader det tidsmæssigt.

Det Nubiske Museum

Museet giver en idé om nubiernes liv og traditioner samt alt, der blev bevaret og tabt i forbindelse med konstruktionen af den nye dæmning. Også beskrivelserne af hvordan flytningen af Abu Simbel templerne foregik er meget informativ. Gode forklaringer til de udstillede ting i en velproportioneret udstilling.

Elephantine Island

På Elephantine Island kan du besøge nogle af de spændende nubiske landsbyer med deres farvefulde huse. Øen byder også på et museum med kunstgenstande, der kan dateres helt tilbage til før-dynastisk tid (museet er desværre lukket for tiden – maj 2017) Elephantine øen, der ligger i Nilen i det centrale Aswan, menes at have fået sit navn, fordi der blev handlet meget elfenben på stedet. Andre siger, det er fordi, du på øen kan finde klippeformationer, der ligner elefantfødder. På øens nordspids ligger det 5 stjernede Mövenpick hotel.

Kalabsha templet

Ligger lige der, hvor vi kører ud på den store dæmning og er flyttet dertil syd fra, så vi kan kigge over til det fra dæmningen. Der er strukturer både fra den faraoniske tid og fra den græsk-romerske tid. En af de bedste ting er, at der er meget få turister, der besøger templet. Derfor er der en god chance for at have templet næsten for sig selv og få lov til at drømme sig tilbage til faraonernes tid. Desuden er der på området sten med relief af giraf og elefant.

Kitchener Island

Lord Kitchner var hærchef dengang Storbritannien var nærværende i Egypten. Under et slag i  slutningen af 1800-tallet i det nordlige Sudan vandt han med sin hær og fik øen i gave af staten. Han samlede træer og buske fra flere steder i verden og da øen efter hans død gik tilbage til den egyptiske stat fortsatte andre arbejdet. I dag er det en unik oase med et rigt fugleliv. Der findes også et herbarium, der nogen gange er åbent. En slentretur ad stierne i denne botaniske perle er en dejlig kontrast til mange udflugter med historisk fokus.

Den farvestrålende basar

I basaren, eller souk’en, som den hedder på arabisk, kan du stort set købe alt. Krydderier, statuer, parfume, tæpper, guld og en masser andre ting. Du kan kaste dig ud i lange, underholdende prisforhandlinger eller måske oven i købet blive budt på te.

Nord for Aswan

– under sejladsen mod Luxor på krydstogtet:

Under sejladsen fra Aswan mod nord besøger I både Kom Ombo templet og Edfu templet.
Begge er fra den græsk-romerske tid – såkaldte ‘ptolemæiske” templer og begge er inkluderet i udflugtspakken.

Kom Ombo

Kom Ombo Templet er et dobbelttempel viet til hele to guder, falkeguden Horus (den ældre) og krokodilleguden Sobek.  Mange krokodillemumier er fundet i området, og der er et forholdsvis nyt og meget fint lille museum med nogle af mumierne – samt andet godt om Sobek.

Entréen til museet er inkluderet i billetten. Templet ligger helt ned til floden og besøges til fods. Besøget tager cirka en time og netop i dette tempel er der mulighed for at se nogle helt specielle relieffer.

Edfu

Edfu templet er det bedst bevarede tempel i Egypten og er viet til falkeguden Horus. Det er også bygget i den græsk-romerske tid. Templet blev udgravet i starten af 1900-tallet og har været dækket med sand – derfor er det så velbevaret og kan give os et utroligt livagtigt indblik i, hvordan livet har været i de gamle templer. Turen ligger som regel tidligt morgen og tager omkring to timer.

Da vi hos Younes Rejser sætter vores gæsters velfærd og sikkerhed i højsæde, har vi besluttet, at udflugten til Edfu-templet er taget ud af vores programmer.
Vi har desværre erfaret, efter utallige møder mellem myndigheder og kuske, at der stadig ikke er sket ændringer i Edfu mht. transport til det smukke temple, og vi kan som dansk firma ikke stå inde for at støtte den dyremishandling, som finder sted, samt føler vi ikke, at sikkerheden er i orden, da mange af hestevognene ikke længere er i god stand og vejen til templet bestemt heller ikke er det. Og desværre er hestevogn den eneste mulige transportform til templet i Edfu.

Se gerne vores nilkrydstogter hvor disse oplevelser i Aswan, indgår.